Amalia Jessel


Amalia Jessel døde den 13. februar 2001 og dermed mistede jagthundeverdenen en stor personlighed.  Hun tilhørte en generation af kvinder, der levede et udpræget udendørsliv. Hun fiskede, gik på bukkejagt, var en kender af fugle, talte sommerfugle for the Butterfly Conservancy Trust og sejlede kapsejlads med lystbåde.

Mest kendt var hun dog for sit arbejde med hunde.  Hun spillede en rolle i arbejdet med hunde for blinde, døve og handicappede, men i særdeleshed vil vi mindes den store rolle hun, sammen med Joan Marsden og Nancy Laughton, spillede i at vende den negative udvikling flatcoats var inde i som jagthund i slutningen af det tyvende århundendrede.


Amelia Jessel  blev født 26. marts 1930 og var den yngste af fire døtre.  Mens hun voksede op skiftede hun mellem at bo i hendes forældres hus i London og Rockingham Castle i Rutland, som tilhørte hendes grandtante, hvor hun til sin rædsel skulle klæde om til aftensmaden og møde op i lysegult satintøj og røde sko.  Sin undervisning fik hun hjemme.  Da den 2. Verdenskrig brød ud var familien i Skotland og hendes far besluttede, at hun og hendes søskende skulle blive der og fortsætte deres undervisning hos en fårehyrdes kone.  Senere kom hun i skole nær Fort William.
Amalia begyndte mens hun var i Skotland at pyrche 11 år gammel og hun skød sin første buk som 16 årig.  Denne interesse fortsatte og hendes pyrchstok havde mere end 100 mærker efter bukke hun havde skudt.  Da hun var 18 år gammel fik hun arbejde ved Chipperfields cirkus, hvor hun blev ansvarlig for en baby flodhest ved navn Hilda, som hun skulle sørge for fik bad og blev holdt varm.


Hendes far havde haft flatcoats mens hun var barn, men det var først efter at hun blev gift med David Jessel og flyttede til Hampshire i 1950 erne, at Amelia besluttede at avle og træne dem til jagt. På det tidspunkt var flatcoat succesfuld som showhund - hvor udseendet var det eneste kriterium - men ikke på jagtprøver, hvor egenskaberne som retriever blev testet.  Årsagen til dette var at flatcoat havde fået ry for at være forvirrede eller lettere skøre og de var ikke blandt favoritterne som jagthund.
Amelia var dog fast besluttet på, at hendes hunde skulle være lige så gode som jagthunde som til show.  Hendes første hund blev Asperula, der var opdrættet af Read Flowers.  Asperula blev champion og stamtæve i Kennel Collyer, der blev grundlagt i 1955.  En række af field trials vindere fulgte.  Blandt hendes særligt kendte hunde var Claverdon Skipper, Blakeholme Brewster og Field Trail Champion Werrion Redwing of Collyer som blev champion i 1979. Der er kun en hund efter Redwing, der har opnået denne titel.

Hendes avlspolitik var at etablere en line af jagthunde med et godt udseende ved at anvende tæver der var avlet og vokset op hos hende selv for derved at sikre et sundt avlsmateriale.  På dette skulle der anvendes afprøvede hanhunde, der havde vist deres værdi både på jagtprøve og udstilling.   Denne tankegang medførte at hun i 1980erne etablerede The Working Flat-Coated Retriever Group, der skulle sikre at hun blev avlet ud fra disse principper.  Hun var også den person der skabte jagthundecertificatet for flatcoat, der skulle sikre at gode jagthunde, der ikke kom på prøve, fik et kvalitetsmærke og kunne være med til at sikre et bredt avlsmateriale.

                                                                                                                                                                  

Ft. Ch. Werrion Redwing of Collyer


Hunde fra Hon. Mrs. Amelia Jessels kennel Collyers

Amelia Jessel var aktivt involveret i alle aspekter af klubaktiviteter for jagthunde. Hun var panel A dommer og har tre gange dømt det engelske Retriever Champion Ship, hvilket er en stor ære.  Hun har været formand i mange sammenhænge omkring hunde.  Hun var formand for The Kennel Clubs Field Trials Council, og har været formand for Labrador Retriver Club, Game Fair Gundog Komiteen og hun har været rådgiver omkring jagthunde i forbindelse med Game Fairs og siddet i komiteen for Blindehunde.

Personligt mindes jeg hende især for hendes arbejde som Field Trial Secretary for Flatcoats i England i mange år og hendes arbejde for at sikre flatcoaten som jagthund.  Hun havde en udstråling og autoritet, der var bemærkelsesværdig og det var en oplevelse at være sammen med hende.  Hun havde en udpræget humoristisk sans og var afslappet, tillidsfuld og nærværende uanset hvem hun var sammen.
Selv de sidste år satte hun sit mærke på avlen.  Hendes hanhund Claverdon Raffles of Collyer er uden tvivl den hanhund i 1990 erne, der har givet flest tophunde på jagt.  De hunde hun har haft har typiske været kraftfulde hunde, der har arbejdet med stor energi og vedholdenhed samtidigt med at de har udvist den sensitivitet, der er nødvendig, for at holde dem i hånd.


Alex Faarkrog

© Alex Faarkrog 2017